10 TIPP, hogyan tartsd az érdeklődőket a weboldaladon!

Kiss ErnőKiss Ernő2017. május 9.

1.) Optimalizálj mobiltelefonokra!

2015 - től az Internetezők nagy része már mobiltelefonokon böngészik az Interneten! Mindegy mit keresnek, amint van 10 üres percük előveszik a telefonjukat, tabletjüket és kapcsolódnak az Internetre.
Amennyiben a weboldaladat nem lehet kényelmesen használni a mobil készülékeken elveszted az Internetezők jelentős részét és még a Google rangsorolásában is büntető pontokat fogsz kapni!  

2.) Növeld a webhelyed sebességét!

A digitális korban az emberek egyre türelmetlenebbek. Még a kisebb késések is hatással lehetnek, de képzeld el hogy az érdeklődőd a weboldaladat böngészi és ahogy húzza lejjebb a tartalmat akadozik az oldal és folyamatos töltést jelez a képernyő. Nagy eséllyel elveszted a látogatódat, visszalép a keresőbe és nézi a következő találatot!
Mit tehetsz?
A feltöltött képek ne csak méretezve legyenek, de optimalizálva is! Kerüld a felesleges dizájn elemeket, melyek lassítják a weboldaladat, használj tiszta kódot és cache bővítményt! Amennyiben a weboldalad gyorsabb, nem csak a látogatóid lesznek elégedettebbek, de a Google rangsorolásában is több pontot szerzel!

3.) Az első benyomás megismételhetetlen!

A túl sok dizájn elem, ömlesztett tartalom, sok szín használata, rossz minőségű fotók gagyi hatást keltenek, bizalmatlanságot ébreszthetnek a látogatóidban!
A webhely kialakítása az első dolog amit az emberek észre fognak venni, ezért legyél körültekintő. Kerüld a csisás dizájn elemeket, törekedj a minimalizmusra! Elsődleges a felhasználóbarát, elegáns megjelenés a webergonómiai szabályok betartása, hogy a tartalmak könnyen áttekinthetőek legyenek.

4.) Válassz célközönséget!

Ne mindenkinek szóljon a weboldalad tartalma!
Milyen típusú személyek, vállalkozások tartoznak a célközönségedbe? Gondold át, határozd meg és kifejezetten nekik fogalmazd meg a mondanivalódat. Ha a látogatók úgy érzik ez pont róluk, pont nekik szól akkor sokkal nagyobb eséllyel veszik fel veled a kapcsolatot, mint ha mindenkinek „bárkinek” írod a tartalmakat.

5.) Adj értékes információt!

Kerüld a sallangokat, ne csak azért gyarapítsd a tartalmat hogy legyen…
Ezt sokszor könnyebb mondani, mint megvalósítani főleg, ha a BLOG írásról van szó, de nem kerülheted ki ezt az elvárást. Mindenkinek az ideje a legdrágább és csak akkor fogják elolvasni a mondanivalódat, ha az első pillanattól kezdve értékes információkat szolgáltatsz a látogatóidnak!

6.) Tedd olvashatóbbá a szöveges tartalmakat!

A nehezen olvasható, nem áttekinthető tartalmakat nem szeretik a látogatók!
Fehér háttéren egyszerű és megfelelő méretű fontokat alkalmazz fekete színben, mert ezek a legkönnyebben olvashatóak. A szövegek legyenek balra igazítva, kerüld a középre igazítást és használj szalagcímeket!

7.) Legyél határozott, szólíts fel!

Ne legyél szégyenlős, nem udvariatlanság a weben ha határozott utasításokkal navigálod a látogatóidat!
Sokan azért hagyják el a weboldalakat mert nem látnak határozott utasításokat mit kell tenniük, merre kell menniük hogy egy lépéssel közelebb jussanak a kívánt megoldáshoz. Írd le nyugodtan Pl: Tedd a kosárba!, Add meg az elérhetőségedet!, Kérj visszahívást!, Kattints ide!, Töltsd le!, Nézd meg ezt a videót!, stb.

8.) Használj belső linkeket!

Ez egy nagyon egyszerű taktika mégis kevesen használják, pedig így elmulasztják a weboldalon töltött idő megnövelésének lehetőségét. 
A belső linkek használatával a látogatókat mélyebbre vihetjük a BLOG bejegyzéseinkbe, vagy éppen azokat összehangolhatjuk a szolgáltatásainkkal. Kössük össze az egymásra épülő tartalmakat, ezzel felhasználóbarátabbá tesszük a weboldalunkat és a kereső optimalizáltságot is javítjuk!

9.) Kerüld a külső hivatkozásokat!

Ez annyira egyértelmű, mégis meglepődnél mennyien nem figyelnek oda erre a részletre.
Lehetőség szerint kerüld azokat a hivatkozásokat, melyekre ha rákattintanak a látogatóid, elhagyják a weboldaladat. Amennyiben mégis szükséges ilyen hivatkozásokat elhelyezned, akkor mindig új ablakban nyíljon meg a külső hivatkozás, hogy „alul” a Te weboldalad nyitva maradjon.

10.) Figyeld az érdeklődőidet!

Használd a Google Analytics statisztikát és rendszeresen elemezd ki.  Kísérd figyelemmel a látogatói viselkedéseket, melyekből hasznos következtetéseket vonhatsz le. Ha valamelyik menüpontodban a tartalomhoz képest túl kevés időt töltenek, vagy ha bizonyos aloldaladról túl sok a kilépők arány, változtass a tartalmakon és igyekezz olyan információkat nyújtani, melyek valóban érdekesek a látogatóidnak!

Értékes volt számodra a blog bejegyzés?
Kérlek küldj visszajelzést a szavazatoddal!

98 szavazat