8 keresőoptimalizálási hiba amit a kezdő vállalkozások elkövetnek

Kiss ErnőKiss Ernő2018. július 19.

SEO hibákat könnyű elkövetni, különösen, ha éppen most kezdünk bele – akár újak vagyunk a SEO-ban, akár kezdő vállalkozásról beszélünk.

Még ha tudatában is vagyunk a buktatóknak, amelyekkel az új vállalkozások és a SEO újoncok szembesülhetnek oldaluk és tartalmuk optimalizálása közben, a leggyakoribb hibákat és figyelmetlenségeket elháríthatjuk a legjobb praktikák gyakorlati alkalmazásával, melyekkel nyomon követhetjük láthatóságunk sikerességét is.

Íme 8 hiba, amelyet jobb, ha elkerülünk:

1.) Nem kezdjük el időben a keresőoptimalizálást

Az üzleti szereplők gyakran éveket képesek invesztálni lenyűgöző tartalmakba, amelyek teljes mértékben olyanok, mint amilyet a célközönség keres. Azonban még a legjobb tartalom sem ér semmit, ha a célközönség nem találja, vagy a létezéséről sem tud.

A SEO alkalmazása elősegíti, hogy - miközben a tartalom nem kerül más keresési eredmények mögé - egyúttal látható és kiemelkedő legyen; ami legalább olyan kritikus lehet, mint a tartalom maga. A kisvállalkozások a tartalom előállítást helyezik előtérbe a SEO-val szemben, habár e két módszernek kéz-a-kézben kellene járnia. A legideálisabb idő a SEO elkezdéséhez sokkal korábbi, mint azt sok vállalkozás gondolná.

2.) Nem választunk alacsony versenyképességű kulcsszavakat

Az új weboldalak nem valószínű, hogy magas rangsorolást tudnak elérni a versenyképes kifejezésekkel. Várható, hogy egy ideig ez nem is fog változni, még ha minden, szakkönyvek szerinti gyakorlatot követ is az ember; minden új törekvésnek ki kell járnia a maga útját és ez bizonyosan igaz a SEO-ra is.

Sajnos sok új vállalkozás elköveti azt a hibát, hogy csak a versenyképes kulcsszavakra fókuszál, ezért nem érnek el eredményeket a rangsorban.

Jobb stratégia gyengébb kulcsszavakat keresni és arra koncentrálni. Ezzel a módszerrel könnyebben megmásszuk a rangsort, miközben növeljük az oldal forgalmát és elismertségét is. Ez egy idő után segít bennünket a versenyképesebb kulcsszavakkal való munkában is.

3.) Nem értjük meg a célközönséget és keresési szándékaikat

Tévedés, hogy a SEO sikere csupán az algoritmus rászedése. A valóságban az egyedüli fontos optimalizálási módszer olyan tartalmat előállítani, ami lenyűgözi a látogatókat.

Minden olyan taktika, amely a keresőmotorok szükségleteit irányozza meg: másodlagos, és sok esetben, ami kielégíti a látogatókat, az a keresőmotorokat is elégedetté teszi. A kulcs az, hogy megértsük a célközönség keresési szándékát: mit akarnak az emberek elérni, amikor egy bizonyos kifejezésre keresnek? Talán információt akarnak, esetleg megtalálni vagy vásárolni valamit.

Kép forrása: https://searchenginewatch.com/wp-content/uploads/sites/25/2017/07/hubspot-inbound-funnel.png

Amikor a weboldalunkon található tartalom találkozik ezzel a keresési szándékkal, a célközönség és a keresőmotorok is elismeréssel adóznak majd oldalunknak. Ami jó a közönségnek, az majdnem mindig jó az algoritmusoknak is.

4.) Megcélozzuk a széles keresési találatokkal rendelkező alapkifejezéseket a hosszú kifejezések helyett

A kezdő keresőoptimalizálók azt hihetik, hogy a bevett kezdési mód a gyakori és alap keresési kifejezésekre koncentrálás. Pedig fordítva van: specifikusabb, részletesebb és hosszabb kifejezésekkel sokkal nagyobb előnyre tehetünk szert.

Ha valaki beüt egy gyakori kifejezést a választott keresőbe, néhány feltevést lehet alkotni róla.

Először is: valószínűleg annak a tanulási folyamatnak az elején jár, amelyről még nincs sok és mélyreható ismerete.

Másodszor: még ha a kifejezés egyértelmű kapcsolatban is van egy konkrét termékkel vagy szolgáltatással, ez a látogató gyakran még nem áll készen a vásárlásra.
Valamint - ahogy fentebb is említettük - a gyakori keresőszavak általában nagy versenyképességű kulcsszavak.

A keresőmotorok eredményoldalai a gyakori kifejezésekre gyakran több reklámot jelenítenek meg, amivel lejjebb sorolják az organikus találatokat (aminek következtében általában kevésbé értékessé teszik őket).

5.) Elfeledkezünk a „kapucni alatti” weboldal részletekről

A kezdetekkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az ún. SEO-növelő részletek elhagyhatatlanok minden honlapnál – az oldal címe, a metaleírás, a képfájlok neve, feliratok, URL-ek, stb. -, mert ezek nem láthatók közvetlenül a tartalomban.
Kép: metaleirasok.jpg

Azonban ezek az összetevők alapvető fontosságúak ahhoz, hogy oldalainkat hogyan látják a keresőmotorok és a célközönség. A címke, az URL oldal és a metaleírás szabályozza a keresőmotor eredményoldalán megjelenített szöveget és a közösségi médiában megosztott tartalmakat.

Habár mindezek láthatatlanok az oldalon, mégis egyfajta hirdetésként funkcionálnak a webhely számára. A SEO-val foglalkozók ne szégyelljék a folyamatos tesztelést, mert segítségével meghatározhatják, melyik szöveg hozza a legjobb átkattintási arányt!

6.) A kulcsszóval való kitöltés meghozza a várt eredményt

A kulcsszavakkal való kitöltés az a gyakorlat, amikor az oldalon olyan sok kulcsszót használunk, amennyit csak lehetséges, hogy előnyben részesüljünk a keresőmotoroknál. Az eredmény azonban csupán egy kellemetlen tartalom, ami rossz felhasználói élményt eredményez.

Bár sok kezdő úgy gondolja, hogy a kulcsszóval való kitöltés lesz a rövidebb út a jó rangsoroláshoz, a keresőmotorok nem nézik jó szemmel ezt a gyakorlatot. Az algoritmus túl okos ahhoz, hogy be lehessen csapni a kulcsszavakkal és a keresőmotorok egyre nagyobb mértékben kutatják fel és szankcionálják az ezzel a módszerrel élő oldalakat.

Még egyszer emlékeztetőként: a célközönség igényeit és keresési szándékát legitim módon kielégítő tartalom előállítása a legjobb és legsikeresebb SEO technika.

7.) Megfeledkezünk a belső linképítésről

Ha egyszer elértük, hogy valakit az oldalunkra csábítottunk, meg is akarjuk tartani – SEO szempontból és természetesen saját üzleti érdekünk miatt is. Adjunk a látogatóknak könnyű hozzáférést a tartalom egyéb részeihez is, amelyek logikusan következnek abból az oldalból, amin épp tartózkodnak!

8.) Nem mérjük az eredményeket

Végezetül: valószínűleg a kezdő keresőoptimalizálók gyakran új gyakorlatokat alkalmaznak anélkül, hogy megfelelően nyomon követnék az eredményeket, ami informálná őket arról, hogy vajon hatékonyak-e vagy sem.

A SEO nagymértékben adatvezérelt törekvés és azok az analitikai eszközök, melyek nyomon követik az optimalizálás sikerét (Google Analytics, Google Search Console stb.), könnyen hozzáférhetőek és alkalmazásuk minél előbb szükséges.

A cikket köszönjük a kulcsszo.hu csapatának!

Értékes volt számodra a blog bejegyzés?
Kérlek küldj visszajelzést a szavazatoddal!

33 szavazat